5 miljøtips til foreldre

Uansett om man er forelder for første gang eller man har vært igjennom det hele flere ganger før, er det alltid noe nytt å lære. De fleste nybakte foreldre takker ja til alle tips som kommer deres vei, og derfor har vi samlet en liste vi tenker kan være til god hjelp. Denne listen er spesialtilpasset foreldre som mener det er ekstra viktig å tenke miljøvennlig. Og for deg som tenker at miljøvennlige valg, er tidkrevende, dyre og upraktiske – Denne listen vil vise deg at du ikke kunne ha tatt mer feil.

  • 1. Velg tøybleier

Du kommer langt med å velge tøybleier istedenfor konvensjonelle bleier. Du må derimot huske på å vaske de riktig, det vil si å fylle opp maskinen, vaske på seksti grader og lufttørke bleiene. Mange synes kanskje tøybleier kan være litt ekkelt, men det er en vanesak. Når du først har prøvd tøypleier et par ganger er sjansen liten for at du går tilbake til konvensjonelle bleier. Hvis du er usikker bør du ta turen innom en mammagruppe eller to, da disse gruppene kun har lovord å si om tøybleier.m0tcx_radio_station

  • 2. Lag babymaten selv

Lager du babymaten selv istedenfor å kjøpe den i butikken gjør du både miljøet og lommeboka en stor tjeneste. Hvis du i tillegg velger økologiske råvarer har du kommet en lang vei med å redusere familiens klimaavtrykk. Når man handler babymat i butikken får man små porsjoner i emballasje, og det er spesielt denne emballasjen som er en miljøversting. Skulle du kjøpe babymat i butikken pass derfor på å resirkulere denne emballasjen, eller enda bedre: spar den til neste runde med egen-laget babymat. Babyer elsker mos av økologiske gulrøtter, mango og søtpotet, men kan selvsagt eksperimentere med det man måtte ha av frukt og grønt.

  • 3. Kjøp økologiske hudpleieprodukter

Også babyer må vaskes og stelles, da er det lurt å investere i økologiske produkter. Dette gjelder både såper og salver. Disse produktene er ikke bare bedre for miljøet, de er også bedre for huden til din baby. Og visste du at noen av disse produktene også er perfekte for voksne? Økologiske hudpleieprodukter kan motvirke utslett og gi en fantastisk myk hud. Økologiske hudpleieprodukter kan ofte være litt dyrere enn konvensjonelle produkter, men du vil fort oppleve at det er verdt hver eneste ekstra krone. Man finner et lite utvalg av slike økologiske produkter i de fleste matbutikker, ellers er det lett å kjøpe slike produkter på nett. Da vil utvalget også være mye bedre, og man kan boltre seg i forskjellige dufter og merker.

  • 4. Kjøp brukt og bytt klær

Babyer vokser fort, og klærne du har kjøpt inn varer kanskje bare noen uker av gangen. Hvorfor kjøpe nytt? Det er både billigere og bedre for miljøet om du kjøper babyklær brukt. Det finnes mange grupper på internett som spesialiserer seg på bytting av babyklær, og dette er en god måte å bli kvitt klærne som din baby allerede har vokst seg for stor til. Du kan selvsagt også gi bort klærne til Fretex eller familie og venner. Dette tipset gjelder forresten også tøybleier. Skal du først kjøpe nye klær bør du investere i økologisk bomull, konvensjonell bomull er nemlig en miljøversting på verdensbasis som man burde styre unna. Økologisk bomull vil også føles bedre mot barnet hud.

  • 5. Sykle til barnehagen

De færreste har en barnehage i gå-avstand, men isteden for å kjøre bil til barnehagen – hva med å sykle? Å sykle er en trendy fremgangsmåte som alle miljøbevisste foreldre burde kaste seg over. Kjøper du en såkalt Christiania-sykkel, som er så populære i København, kan du trygt plassere ditt barn i trekassen foran på sykkelen. Når barnet er levert i barnehagen tar du selvsagt sykkelen videre til jobb. Også gjør du helt enkelt det samme på vei hjem.

Det finnes altså mange enkle måter å gjøre familiehverdagen mer miljøvennlig på, også når man har veldig små barn i hus. Tipsene ovenfor kan man helt enkelt benytte uten å måtte legge om hverdagen altfor mye, dette er enkle tips som er rimelige og tar minimalt med tid. Dette er spesielt viktig for småbarnsfamilier hvor tid er et knapphetsgode, da er det spesielt viktig med enkle tips med potensiale for rutine.